FAQ’s

Pare mult de muncă și complicat?

Nu e chiar așa. Multe informații sunt disponibile pentru a te ghida și ajută să indentifici informația necesară în fiecare etapă. Acest site este o bibliotecă cu multe resurse. Folosește-o, creează-ți propriile exemple, joacă-te.

Este un instrument de planificare sau un instrument de măsurare?

Ambele! Modelul este construit pentru a te ajuta să îți planifici campaniile mult mai eficient, mai ales având rezultatele ca element de evaluare al impactului. De asemenea, acest cadru de evaluare îți oferă posibilitatea de a măsura și prezenta in cadrul organizatiei, cu date relevante, impactul campaniei de comunicare.

Modelul poate fi folosit doar pentru campanii? Dar pentru activități în curs de desfășurare?

Modelul poate fi și este recomandat să fie folosit atât pentru campanii pe termen scurt, cât și pentru campanii și programe de comunicare pe termen lung unde trebuie să aliniezi activitățile și măsurătorile cu obiectivele generale ale organizației și ale campaniei de comunicare.

Am văzut partea teoretică, dar încă nu îmi este clar: cum se întâmplă în practică?

Secțiunea de „Resurse” de pe site prezintă numeroase studii de caz și tutoriale care arată cum acest cadrul de lucru a fost pus în practică, în cazuri concrete.

Când ar trebui să folosesc modelul? După finalizarea unei campanii?

Deși cadrul de lucru poate fi folosit retroactiv pentru a evalua o campanie, adevărata valoare vine din utilizarea lui în timp real – pentru a planifica o activitate în avans, pentru a te raporta la o activitate pe măsură ce ea se desfășoară și pentru a fi folosit, retrospectiv, ca un instrument de evaluare a succesului sau pentru a găsi variante de îmbunătățire. Abilitatea de a salva date în model îți permite să revi la ele oricând. Poți avea până la zece versiuni de cadre de lucru active/per utilizator.

Ce se întâmplă dacă nu am valori pe care să le includ în raport?

Unul dintre beneficiile modelului este acela că te ajută să te gândești, de la bun început, la ce tip de rezultate ai putea avea nevoie pentru a evalua impactul. Astfel, poți să întrebi persoanele potrivite sau să incerci să obții resursele necesare înainte să lansezi campania. În plină derulare a campaniei sau la finalul ei, toată lumea va știi ce date trebui să îți ofere, pentru ca tu să ai evaluarea corectă și completă.

Modelul este optimizat pentru un anumit tip de activitate de comunicare?

Modelul a fost construit pentru a fi flexibil și pentru a funcționa pe mai multe canale de comunicare: PESO (paid, earned, owned, shared) este inclus, poti sa desfasori activitati în sectorul public sau comercial, în sectoarele B2C sau B2B, în generarea de lead-uri sau construirea unui brand, în realizarea de campanii sau a acțiunilor de lobby.